- Αργοστόλι
- Πόλη, (9.037 κάτ.) του νομού Κεφαλληνίας, πρωτεύουσα του νομού και έδρα του ομώνυμου δήμου της Κεφαλονιάς. Η πόλη καταστράφηκε εντελώς στους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε ολόκληρη, πιο σύγχρονη, αλλά χωρίς το παλαιό χαρακτηριστικό της χρώμα. To παλιό Α. ξεχώριζε επιπλέον για τα πολυάριθμα κοινωφελή ιδρύματά του, που είχαν ιδρυθεί με δωρεές και κληροδοτήματα.
Το λιμάνι του Α. είναι από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου· βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο που καταλήγει στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του μεγάλου κόλπου του Α. Ο κόλπος αυτός, που εισχωρεί βαθιά στο δυτικό τμήμα του νησιού, έχει στην είσοδό του, μεταξύ των ακρωτηρίων Άγιος Νικόλαος και Ακρωτήρι, πλάτος 5 μίλια και μήκος 7,5 μ. Στο παρελθόν τον χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο και βάση μεγάλοι στόλοι και ιδιαίτερα ο αγγλικός. Παλαιότερα, το Α. συνδεόταν απευθείας με ατμοπλοϊκή συγκοινωνία με τον Πειραιά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λεγόμενες καταβόθρες του Α. στην είσοδο του λιμανιού (ακρωτήριο Άγιοι Θεόδωροι), όπου το θαλασσινό νερό εισχωρεί από αύλακες μέσα στην ξηρά συνεχώς (150.000 κ.μ. το 24ωρο) χωρίς παλινδρόμηση και χάνεται σε ρωγμές των ασβεστολίθων, χωρίς να παρατηρηθεί ποτέ πλήρωση των ρωγμών αυτών. Το φαινόμενο αυτό ήταν ανεξήγητο έως πριν από μερικά χρόνια, όταν το 1963 ειδικοί επιστήμονες εξακρίβωσαν με χρήση χρωστικών ότι το νερό αυτό βγαίνει στην αντίθετη πλευρά του νησιού, στον Καραβόμυλο και τη λίμνη Μελισσάνη, περνώντας πιθανότατα από σύστημα καρστικών αγωγών.
To Α. είναι πόλη σχετικά νέα· δεν ήταν πάντοτε η πρωτεύουσα του νησιού. Από την υστεροβυζαντινή περίοδο είχε μετατοπιστεί το κέντρο της ζωής από τις αρχαίες πολιτείες στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου(8 χλμ. από το Α.) που έγινε και έδρα των επισκόπων· το επίνειό του ήταν στη θέση του σημερινού Α. Μετά το 1500 οι Βενετσιάνοι συμπλήρωσαν την οχύρωση του κάστρου και σιγά-σιγά ο πληθυσμός του έφτασε τους 14.000 κατοίκους. Μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), έπαψε να υπάρχει o κίνδυνος των Αλγερινών πειρατών, με αποτέλεσμα τα καράβια του νησιού να αυξηθούν σημαντικά· έτσι άρχισε να αναπτύσσεται γύρω στο παλαιό επίνειο του Κάστρου μια καινούργια πόλη, όπου το 1757 ο γενικός προβλεπτής Σαγρέδος μετέφερε την πρωτεύουσα του νησιού. Το όνομα της πόλης, κατά μία άποψη (Κ. Άμαντος), προήλθε από κάποια οικογένεια Αργοστόλη, στην οποία είχε δοθεί η περιοχή ως φέουδο, ενώ κατά μία άλλη είναι η λόγια απόδοση της ονομασίας Καραβοστάσι (αργός στόλος) ή και παραφθορά του Ειργοστόλιον(Μουστοξύδης).
Στο Α. υπάρχει σημαντική βιβλιοθήκη, η Κοργιαλένειος, καθώς και ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Από τους ναούς της, αξιόλογοι θεωρούνται από αρχαιολογική και ιστορική άποψη η Αγία Αικατερίνη, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Άννα, ο Άγιος Γεράσιμος, οι Ταξιάρχες κ.ά. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται και το νεκροταφείο της.
Φωτογραφία εποχής, τη στιγμή που το Αργοστόλι γκρεμίζεται στον μεγάλο σεισμό του Αυγούστου του 1953.
Στη θέση όπου βρίσκεται το Αργοστόλι, η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, είχε αρχίσει πριν από το 1500 να δημιουργείται το επίνειο της τότε πρωτεύουσας Κάστρο.
Dictionary of Greek. 2013.